Strani

sobota, 3. november 2012

Zakaj aotearoa.si?


Da bo blog odlična rešitev za opis potovanja, tako za naju, kot za tiste, ki bi jih najinih 6 tednov utegnilo zanimati, sva se odločila že pred časom. Cilj potovanja je Nova Zelandija. Tja odhajava čez dober mesec, 7. decembra in se vračava 20. januarja.

Oba si na poti želiva bolje spoznati tudi Maore, prve prebivalce, ki so naselili otoka nekje v 14. stoletju. Prvotno niso imeli skupnega poimenovanja za deželo, ki so jo poselili. Šele v 19. stoletju se je oblikovala maorska beseda za poimenovanje celotne države in takrat tudi samo za severni otok - Aotearoa. Aotea naj bi bilo poimenovanje prvega kopnega, ki so ga zagledali ob migracijah in v prevodu pomeni bel oblak (ao=oblak, tea=bel), aotea-roa skupaj pa dolg bel oblak, od tod tudi ime dežela dolgega belega oblaka.

Naj bo torej aotearoa.si.

4 komentarji:

  1. Našli vajin blog. Se že sprašujemo, nad katero deželo trenutno letite. Kjerkoli že sta, upamo, da imata miren let!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Trenutno na letališču v Taipe-ju, še 12 ur do leta za Auckland. Dopoldan sva že imela turo v mesto, mogoče kak prispevek kasneje, ampak net je obupno počasen. Po nekaj več kot 11.000 km sva sedaj že skoraj na pol poti ;). Daleč je tale Zelandija.

      Izbriši
  2. Martin, Maja! Po flight aweru (http://uk.flightaware.com/live/flight/CAL62) sta trenutno nekje nad Gruzijo (Med črnim morjem in Kaspijskim jezerom)pred vam je predvidoma še dobre 4 ure letenja in že bosta na Tajvanu. Upam de so leti prijetni in da vaja v Taipeju pričaka manj zimsko vreme.. V sloveniji je začelo snežiti ful!
    Javita se kaj :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Joj prejoj!!! so se prec zaceli topiti prsti :) Pisita cim vec!!! ;)

    OdgovoriIzbriši