Strani

sobota, 8. december 2012

Taipei

(Slike naknadno, net je prepočasen.)

"We've got nothing but time", ni čisto res, ampak tudi zato se ukvarjam s tem prvim postom s poti. Po prvih dveh poletih sva brez večjih težav priletela do Taipeja. Še vsa frišno zagreta popotnika sva takoj zjutraj oddala prijavo za brezplačni izlet. Morava pohvalit organizacijo turizma tu na Tajvanu. Njihova ideja, da nudijo brezplačen izlet turistom, ki so v tranzitu, je vredna zgleda. Še boljšo varianto sta nama zaupala Nemca, ki sta dobila celo dve brezplačni nočitvi v hotelu od China Airlines in imata za povratek tako tri dni ogledovanja v Taipeju.

Dopoldanska verzija Izleta je sestavljena iz treh točk:
- Sanxia & Zushi Temple
- Yingge ceramics museum
- Yingge pottery haven

Sanxia je mesto 22 km JV od letališča. Zushi Temple je naj bi bil najstarejši taoistični tempelj na Tajvanu. Delno je bil porušen s strani Japoncev v II. svetovni vojni in nato obnovljen. Zanimivi so poudarki v izklesanih kamnitih stebrih in lesenih strehah. Celoten tempelj prežema filozofija taoizma - ravnovesje, jin in jang, bog sonca in bog lune, prihod in odhod. Lepo urejene ulice ponujajo pogled na številne trgovinice in stojnice s hrano. Staro se meša z novim, tradicionalno z modernim. Vse pa je precej bolj umirjene in urejeno, če naredim primerjavo z JV Azijo (Kambodža, Myanmar).

Drugi postanek je bil muzej posvečen keramiki. Z domiselno razporeditvijo keramike po časovnih obdobjih in uporabi je muzej res vreden ogleda. Lahko zopet spoznaš kako preproste so bile nekatere rešitve za udobno življenje, ki smo jih že davno pozabili. Vstop prost za popotnike v tranzitu.

Zadnji del izleta malo bolj komercialne narave. Ulica s številnimi trgovinami s keramiko, čajniki, nakitom in manjšimi stojnicami s sladkimi prigrizki. Na koncu nas je že malo močil dež in vesela sva bila, da sva tokrat vzela dopoldansko verzijo.

Sledi seveda dolgočasno posedanje in čakanje na let proti Aucklandu, od koder se mogoče javiva, če bo še kaj energije po še enem dolgem letu z vmesnim pristankom v Brisbanu (Avstralija).

3 komentarji:

  1. Mmm,jst sem se pa koncn mal naspala in ze vneto berem „Roman za zenske“ :D hvala Mira!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Boljš kot 50 shades of Grey =)
      Pri nas sneži, snega dobrih 15 cm, pa še 15 se jih obeta. Juhej =)

      Izbriši
  2. tudi tukaj je dooooooolg bel oblak (no, mogoce tudi malo siv), ki kar naprej nekaj bruha :D Juhuhu!!!

    OdgovoriIzbriši