Strani

sobota, 2. februar 2013

Nova Zelandija - koristne, zanimive informacije

Sedaj res že piševa iz udobnih domačih poltron. Če pa bo koga imelo potovati tja dol in malo desno ali ga drugače zanima, pa še nekaj uporabnih informacij, ki so nama prišle na pot tekom potovanja.

INFO O DEŽELI:


Promo video.

FILM KOT UVOD V NZ POKRAJINO in MAORE:

Zaenkrat prvi del Hobita.

Vsi trije deli LOTR.

LETALSKE KARTE:

Čim prej, tem bolj, pa bo kak dolar več za kavo in zastonj izlet v Taipeiju na Tajvanu. Lahko ugodno uredi naš Banesan ;-)

PRIMEREN ČAS POTOVANJA in VREME:

Njihovo poletje traja od decembra do februarja. Dnevi pa so krasno dolgi med šesto zjutraj in deseto zvečer.

Vreme je vedno obetajoče. Z drugimi besedami, bodi pripravljen na vse vremenske razmere v enem dnevu. Nujna oprema – dežni plašč in morda celo plastični škornji. Ob dežju boš najbolj suh, če nosiš gumijaste flipflopke. ;)

Ali kot pravi Kiwi Neil Finn in avstralska pop skupina Crowded House.

VSTOP V DEŽELO:

Do 3 mesece potovanja Slovenci NE potrebujemo vize in nobenih posebnih cepljenj. So pa zelo previdni pri uvozu svežega (ne sušenega) sadja, umazanih čevljev in kamping opreme. Priporočeno je da si prej vse temeljito operete, če ne za vas to storijo oni. Zelo pazijo na lokalno floro in ne želijo semen in ostalega kakih tujih vrst ;)  Je potrebno prijaviti vse kar imaš s seboj. 

Če ostajaš tam dlje kot za 3 mesece je več info na MZZ. Vizum se lahko uredi preko te NZ spletne strani.

DVIG DENARJA:

Sedaj je razmerje valut cca: 1NZD = 0,66€. Za občutek, kava stane malo pod 5NZD.
Pri bančnih karticah moraš ob dvigu klikniti kot da gre za ˝Cheque˝. Pri kreditnih karticah ti ob dvigu naš in NZ poberejo precej. Je pa priporočljiva za vsakdanje nakupe, plačilo nastanitev in morda najema avtomobila.
Lahko pa brezplačno odpreš in zapreš račun s spletno banko in celo bančno kartico pri BNZ. Priporoča Martin!

NAČIN POTOVANJA:

Kakor komu ustreza. Je pa vsak način lahkoten, ker na NZ ni nič težko najti. Ljudje so zelo prijazni in vedno želijo pomagati, oznake cest, opozorila, oznake pohodnih poti in znamenitosti res izčrpne in nazorne. Nekatere tudi zelo zabavne. Informacij polno na I-sitih, ki so v vsakem najmanjšem naselju.

Najem avtomobila: midva sva najela pri Apexu, ker ob polnem zavarovanju niso zahtevali nikakršnega zneska s kreditne (nekateri želijo imeti po 1500€ garancije). Vse je steklo korektno in udobno.

Campervan: za vsako vreme in v kampih. Malo dražji najem in zato cenejše prenočevanje. V oči so padli predvsem pisani Jucy, Escape in Spaceship.

Z BUSOM, npr. Magic busom – pelje po rutah najznamenitejših mest. Kupiš pass in začneš in končaš na istem mestu. Nekateri passi veljajo 12 mesecev po začetku potovanja in dovoljujejo večkratno vožnjo po ruti. Na vmesnih točkah pa ostaneš kolikor želiš. Če podaljšaš, greš z naslednjim na ruti.

Če bi potoval vsaj kake 3 mesece, se že izplača KUPITI AVTO/camperja. Idealno bi bilo kupiti avto na južnem otoku (Christchurch) in ga prodati na severnem otoku (Auckland - na sejmu Ellerslie ali Trade and Exchange). Prvo je namreč ceneje, zgoraj se ga pa lahko proda za boljšo ceno. Nakup in prodaja avtomobila se opravi zelo hitro kar na pošti.

Ko se potuje MED SEVERNIM IN JUŽNIM OTOKOM, lahko izbirate med trajektom ali letom. Pomembno je, da se trajekt vnaprej rezervira, sploh ob udarnih praznikih. Npr. med Božičem in Novim letom. Cene so odvisne od termina, ponudnika (Interislander ali Bluebridge), povpraševanja. Za avtomobil in dva potnika je bila cena, v času ko sva potovala midva, cca 250 NZD. Zato sva pogledala za nizkocenovnika na letih in se odločila za cenejšo varianto pri Jetstarju. Plačala sva cca 40€ po osebi v eno smer.

NASTANITEV:

Najceneje je v BBH HOSTLIH, kjer s kartico, ki stane 45 NZD dobiš vključen tudi kredit za klicanje preko stacionarnih NZ telefonov ter po 3NZD popusta na osebo v vsakem BBH hostlu. Enostavno jih pokličeš in rezerviraš ali bookiraš preko spleta. To je krasen kraj za izmenjavo lokalnih in širših info o deželi. V hostlih vsekakor ni starostnih omejitev, kar dela ta način potovanja še toliko bolj prijetnega. Za enega na noč računajo od 25-45NZD. Lahko imaš skupne kopalnice ali ločene.

KAMPINGI imajo skoraj vedno na voljo tudi kuhinjo, včasih tudi posodo, pa tudi pralnico perila. Tuši s toplo vodo so ponekod na kovance (do 4NZD za cca 5-10min). Brezplačne knjižice izdaje Jason se dobijo v vsakem info centru. Za enega na noč računajo 15-25NZD.

Lahko se kampira tudi na mestih določenih kot DOC sites. Tu ponavadi ni tušev, največkrat le WC.

HRANA:

Zaradi tamkajšnjega višjega standarda je za nas draga. Najceneje se kupuje v supermarketih  PAKnSAVE, potem v NEW WORLD in nazadnje v COUNTDOWN. Najde se jih v vseh večjih krajih.

POSLASTICA:
NZ Scones z datlji.

ZA POIZKUSIT:

NZ meso, predvsem govedina, mnjam mehka in sočna! So veliki ljubitelji žara. Pred-pripravljeno je v trgovinah izredno vabljivo.

KUMARA – sladka korenika/krompir.

Vina znana v regijah Marlborough in Martinborough. Za naše razmere bolj tako tako.

Mleko žal vedno smrdi po antibiotikih. Ljubitelji kave z mlekom bodo malo razočarani. 

Cvetača vseh možnih barv.

Najboljši sladoled.

Prijeten bar: sploh če naročiš ˝hot chocolate mud cake with icecream˝!

Okusna dalmatinsko/mediteranska restavracija blizu Aucklanda.

INTERNET WI-FI dostop:

Brezplačen v lokalnih javnih knjižnicah, ki jih imajo v vsakem manjšem kraju in v McDonaldsu. V knjižnicah si načeloma lahko tudi do 30min brezplačno na njihovih računalnikih. Turistični kraji to izkoriščajo in za to želijo plačilo (npr. Rotorua. Queenstown). Povsod drugje se internetna povezava večinoma plačuje in to še zdaleč ni poceni.

TRGOVINA ZA VSE – The Warehouse (v vsakem večjem kraju):
Karkoli rabite, skorajda morate dobiti tu. Kamping oprema, dežni plašči, drogerija. Razen hrane.

TELEFON in KLICI:

Lahko si kupiš NZ sim kartico. Najugodnejša je 2degrees, ni pa najbolje pokrita, ko pride do storitve za internetno povezavo. Tu je boljši Telecom. Z vsemi NZ sim karticami imaš ob telefonskih govorilnicah Telecom v času poletja brezplačni internetni dostop.

Imajo morje telefonskih kartic, s katerimi lahko kličeš in vsakega NZ stacionarnega telefona. Če je hišni, bo klic cenejši kot pri Telecom govorilnici. Na ta način npr. lahko kličeš npr. iz vsakega hostla za rezervacijo naslednjega hostla. Midva sva prišla čez že z najinimi BBH karticami. Ko sem klicala domov na hišni Siol telefon, sem imela npr. za 17NZD vsega na voljo 251min pogovora :-D! Pa še kredit lahko napolniš, ko ti poide.

MAORI:

Najbolj izvirni in najpomembnejši muzeji:

Brezplačen, kot večina muzejev in galerij v Wellingtonu.


DALMATINCI – manjšina na severu severnega otoka. 

Zanimive ŽIVALI:
Kiwi

Zanimive RASTLINE:
Pohutukawa - kiwi božično drevo.
Kanuka - ena od dveh znanih vrst čajevca.
Manuka - znan predvsem med.

POHODNIŠTVO:

Poti lepo urejene, lahko rezerviraš kočo ali kamp mesto preko spleta. Priporočam kraje, ki niso tako popularni, ker če ne, se lahko znajde 300 gornikov na isti stezi. Najlepših je 9 Great Walks.

Javljanja v oddaji GORI, DOLI, NAOKOLI na RADIU PRVI.
Cape Reinga
Božič na NZ
Delfini
Kepler track
Queenstown - zajlanje
Taipei, Tajvan


Če ima kdo še kako vprašanje, kar na plano z njim, pa z veseljem pripiševa! 

1 komentar:

  1. Bova še kaj dodala sproti, ko se spomniva. Komentarje pa mislim da sedaj tudi Maja dobiš na e-mail?

    OdgovoriIzbriši