Strani

sreda, 23. januar 2013

Auckland in pot domov

Sicer je po nepisanem pravilu na vrsti Maja, da napiše kaj o tem, a jo vrtinec delovnih in ostalih obveznosti precej ovira, zato se bom potrudil jaz. Sva namreč že dobre tri dni doma in tako imenovani "jet leg" nama povzroča težave kot še nikoli prej. Zaradi hitrega preleta številnih časovnih pasov sta najini telesi malo pomešali notranje ure in sva še vedno zaspana podnevi in budna ponoči.

Zadnji dan Aucklanda je bil precej aktiven. Po jutranjem pakiranju sva pustila kup prtljage v hostlu in se odpravila v downtown center. Najela sva kolesi in se ob obali odpeljala proti vzhodu mimo pristanišča. Cca 10 km kolesarske poti ob obali vodi preko nekaj zalivov s peščenimi plažami in pogledom proti centru Aucklanda. Prejšnji dan sva izvedela za restavracijo Riva Cafe, ki je v lasti hrvaških izseljencev in nudi dobro morsko hrano. Plan je bil, da si za zaključek potovanja privoščiva kaj dobrega za pod zob, glede na to, da naju čakata dva dneva "avionske hrane". In sva si privoščila malo ribice s krompirjem, grško solato in tortico za posladek. Pot nazaj v mesto proti vetru in s polnim želodcem je bila bolj umirjena. Ob prečkanju ulice nedaleč od pisarne, kjer sva najela kolesa, me je skoraj katapultiralo s kolesa, ker se je strgala veriga. Na srečo sem se ujel brez poškodbe in dobil drugo kolo. Po tem nisva več kaj veliko kolesarila, samo še do knjižnice, pred katero so modeli na rolkah snemali svoje trike na film.

Auckland s Sky Towerjem 
Mission Bay
O poti domov ni kaj dosti za povedat. Lovljenje enega letala za drugim, čakanje po letališčih. Za popestritev je bilo tu še 18 ur v Taipeju in brezplačen izlet v mesto, ki ga država Tajvan nudi potnikom v tranzitu. Tokrat v popoldanski verziji z istim vodnikom. Od daleč smo videli tudi njihovo najvišjo zgradbo, ki s 509 m precej prekaša tisto v Aucklandu. V letu 2004 je bila "101 building" prva zgradba na svetu z višino preko pol km. Po prijetnih 23 stopinjah v Taipeju naju je po 13. urah leta pričakalo -5 stopinj na Dunaju. Zadnji polurni polet z Adrijinim pritlikavcem je hitro minil.

Chiang Kai-Shek Memorial Hall
Longshan Temple
Taipei -  v sredini 101 building
101 building Taipei
Težko je na kratko zaključiti vse vtise in dogajanje na tem potovanju. Kar nabralo se je raznih doživetij in podob iz lepot narave dežele tam doli in malo desno. Ker sva takoj padla v domači delovni ritem, verjetno niti ne bo časa za kakšne podrobne analize. Tudi zato sem vesel, da sva se lotila pisanja tega bloga, ker nama bodo prispevki najlepši spominek iz te poti. Kak koristen nasvet za popotnike pa še sledi.

2 komentarja:

  1. Martin, lepo si zaključil vajino poročanje z "onostranstva". Najlepše pa je, da sta se srečno, zadovolno, zdravo in veselo vrnila v vajino gnezdece. Želim vama, da vama bodo zvezde naklonjene tudi letos in bosta s svojim pisanjem o potovanju, tudi nam pričarala prisrčne občutke prečudovitih doživetij. Srečno! cc

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala. Upam da bo še kakšno potovanje na vidiku. Če ne po svetu pa po naši Sloveniji in bližnji okolici. "If you don't go, you don't have a story." sposojeno od Maya Maya ;)

    OdgovoriIzbriši