Strani

nedelja, 13. januar 2013

Wanaka

Zadnje jutro v Quenstownu je bilo sončno! Tako sva naredila še en tekaški sprehod po mestu, pojedla zajtrk in jo že mahala SV proti mestu Wanaka, ki leži na jugu istoimenskega jezera. Z Lake Te Anau in Lake Wakatipu sva začela najino pot ob jezerih v notranjosti, počasi pa se tudi že morava premakniti proti Christchurchu.

Vreme je vedno "promising", nama je rekel Ray Willet, pač sklepati gre, da je važno da si pripravljen na vse in da te ne more nič presenetiti. Šotor nama je ob deževnih dneh vedno lepo služil, važno je le, da sva ga uspela postaviti v suhem. Ostalo je že šlo. Vremenske napovedi so si bile za Wanako zelo različne, tako da sva enostavno odločila, da bova izbrala način prenočevanja šele, ko prispeva na cilj in tam pogledava v nebo :). In nebo je bilo ves čas poti in na cilju jasno! Na poti do tja je pot vodila preko alpskega središča Caldrona, razgledi pa so bili zopet lepo s soncem osvetljeni.


Lake Dunstan, Kawarau River
Jezero Wanaka se nahaja v ustju parka Mount Aspiring National Park. Nastanila sva se na tistem delu polotoka Lake Outlet, ki gleda stran od mesta in pogleduje proti severno ležeči reki Clutha. Blizu tega mesta se namreč temno zeleno jezero izteka v to reko. Zaradi dežja je ves vodni vir te dni močno narasel in veliko obvodnih poti je bilo poplavljenih. Tudi veter, ki ponavadi bolj nedolžno piha (ko piha), je kar lepo "razkuril" jezero. V mestu se najlepši razgled ujame iz Roys Peaka (1578 m) in lepega dne nisva želela izpustiti. Po obilnem deževju se nama vsak tak dan zdi dar in možnost da kraj v miru raziščeš. Drugače hočeš nočeš, včasih kak kraj ni imel priložnosti, da bi se nama prijetneje predstavil, predvsem v svojih naravnih lepotah. Vzpon je bil lep izziv, pot precej strma in cikcakasta, vendar te popelje čez obsežne pašnike ovc. Dan je bil kristalno jasen in z vsakim metrom se je odpiral še lepši razgled na mesto, jezero, reko in gore nacionalnega parka. Po dveh urah in pol sva se dvignila skoraj za 1300 m. Na poti sva srečevala ogromno pohodnikov, ki so se spuščali, naju pa je na vrhu pričakala le trojica Izraelcev, pa še ti so se kmalu odpravili navzdol, tako da sva bila deležna najlepše možne tišine ob vseh teh krasotah. Navzdol je šlo malo počasneje kot sva mislila. Malo zaradi kolen, predvsem pa zaradi pogovarjanja z ovcami (me je Martin nenapovedano posnel, grr!:D ) in neštetimi zajčki, ki sva jih presenetila ob cesti. Tudi mame ovce so bile ob teh večernih urah že malo bolj živahne in so klicale svoje mladičke. Zvečer sva v kampu večerjala šele med 10. in 11. uro, ker je bila kuhinja za vse te ljudi malo premajhna, gneča poprej pa posledično neznosna. Končno sva poizkusila tukajšnji "krompir" kumaro. Ta gomolj ima meni najbližje okus po korenju. Sva pa pri večerji spoznala simpatičen francoski par, ki ima za potovanje časa tri mesece, potem pa gresta še malo v Azijo. Blagor njima, tudi midva bi imela še veliko za počet, če bi se dalo podaljšat. ;)

Miss Sheep
Wanaka
Pogled na Mt Aspiring National Park
Na vrhu Mt Roy 1578m



Beeeeeee
Ovce tudi na nebu
Drugi dan sva malo pospala, potem pa najela kolesa in raziskala obalo polotoka Outlet in se odpravila na enega najboljših sladoledov, kar sva jih kdaj jedla. Patagonia Chocolates Limited, mmm! Popoldan sva premišljeno kuhala že pred večernim navalom, meni pa je tudi končno uspelo prebrati še "Roman za moške" :) Popoldan sva mislila oditi na nedolžen sprehod ob reki Clutha, pa se je izkazalo da je res močno poplavila in preplavila večino peš steze. Tako sva imela izredno srečo in se odpravila po mountain bike trasah, ki so peljale malo višje. In to po gozdu kanuke, ki je šele sedaj tu na južnem otoku vsa v razcvetu. Odličen trening, kako plezanje po brezpotju, malo zgubljanja in odkrivanja. Pa sva prijetno utrujena zaključila še en sončen dan. Sva pa na poti videla toko belih zadnjih plati zajčkov kot še nikoli, pravi zajčji dol! :D


Tam sva bila pa vceraj (Mt Roy)
Reka Clutha
Opica na mtb trasi :)
Zadnji, ki sva ga srecala na sprehodu
Ponoči in zjutraj naju je malo namočilo, tako da je šoter spet romal pod sedež. Sva pa na poti iz mesta obiskala tudi Stuart Landsborough's Puzzling World. Nor obisk Illusion Rooms, Hollogram Hall in še kaj. Naj bodo kar slike bolj povedne. Wanaka je zakon! :) Topoli, vrbe, ovce in zajci. No, pa še kaj.

Koliko nog?
Pa le ne lebdi
Lebdeca klop
Neskoncno dno v telefonski govorilnici
Od kod prihaja voda?
Kaj je narobe v tej sobi?
Gravitacija
Voda tece navzgor?
Puzzling World Rooms
3D hologram za poljub :)

6 komentarjev:

  1. Mogoče najdeta še kakšen fračji dol...
    Zdaj ko bo treba domov, se bo še vreme zrihtalo.
    Doma pa vaju bo pričakal sneg, ki pravkar pridno naletava.
    Srečno še naprej.

    OdgovoriIzbriši
  2. Evo se slikice in video :). Fracjega dola ne bova nasla, greva pocasi iz narave v mesta. Se vidmo kmalu. Dobr ga kidajte ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. OOO, jaz pa poznam tistega slona, v katerega strmiš, Martin! Pa moji učenci ga tut spoznajo =). Vama zavidam tudi vse ostale iluzije. Drugače pa že črtam dneve, še malo, pa se vaju bo dalo zares stisnit! =)
    Uživajta in malo oplenita kakšno azijsko trgovino/tržnico zame. Kakšni curry in kaffir lime listi bi mi prav prišli, pa sušena limonska trava. =)
    Pridita hitro!
    J.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo se par crtic in bova doma. Azijsko trgovino bova upam da nasla, saj ni nobene tu naokoli ;). Se vidimo! M&M

      Izbriši
  4. Ojla Maja in Martin,

    verjetno že počasi zapuščata košček Zemlje tam 'dol pa mal na desno'. Hvala vama za vse čudovite prispevke, pa srečno in čim bolj udobno pot do doma vama želim.

    Se kmalu vidimo.
    Objem,
    Bara

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja midva ze v zadnjem petku v Aucklandu, od koder zvecer poletiva preko Brisbana in Taipe-ja proti domu. Kak prispevek bo se objavljen, ko strneva vse vtise. Hvala Bara! Se vidimo in objamemo kmalu. M&M

      Izbriši