Strani

četrtek, 13. december 2012

Najina pot

Weather? Vreme je!
Minilo je prvih nekaj dni najine poti. Tukaj je prava pomladanska klima: cebele skakljajo po cvetovih tea treeja (manuka in kanuka), na Cape Reinga je veliko metuljckov, skrzat poje prav posebno melodijo, veter stalno nagaja in hecno mesa vreme. "Enjoy the weather" nama je rekel gospod, ki naju je zaslisal na letaliscu glede stvari, ki sva jih "uvozila" :) Zdaj razumeva zakaj. Vreme se namrec tu lahko menja na pet minut, kar pomeni da lahko dozivis vse stiri letne case v enem samem dopoldnevu. Do sedaj pa sva imela veliko dolgih belih oblakov, ravno toliko sonca (ponoci je kakih 12, podnevi pa do 22 stopinj), dez pa naju je zaenkrat prijetno prebujal samo danes med 4to in 6to zjutraj. Skratka, vreme je odlicno za potovanje, baje je ravno 1 teden nazaj se lilo.

Dezela
Ko pogledas zemljsko oblo, Novo Zelandijo najdes tako, da od Slovenije prevrtas luknjo skozi jedro zemlje :) V vecini jo sestavljata severni in juzni otok, ki povrsinsko zaobsegata priblizno toliko kot Japonska ali Britansko otocje oz. dobrih 13,5 Slovenij. Prebivalcev pa ima dezela samo za dobri 2 Sloveniji. Ceprav v Aucklandu na S severnega otoka, kamor sva priletela, zivi vsak tretji Novo Zelandec ali Kiwi (ime so ponosno prevzeli po istoimenskem pticu), je prestolnica pravzaprav mesto Wellington na J severnega otoka. Otoka locuje Cook strait in sta po najboljsem samo 20 km narazen.

Maori
Ob Novi Zelandiji in njenih prebivalcih vsi najprej pomislimo na Maore. Njihovo kulturo in zgodovino spoznavava te dni, ko se nahajava se na severnem delu Northland, v mestu Kaitaia imajo prav zanimiv muzejcek znotraj knjiznice, o cemer je pisal ze Martin. Danes pa sva obiskala znamenito mesto Waitangi, kjer so 1840 Britanci z Maori podpisali prav posebno pogodbo o sobivanju, pravicah in dolznostih tako ene kot druge strani. Sla sva na vodeni ogled in moram reci da sem prav zadovoljna, da so prikazali predvsem realno ozadje tega podpisa. Lahko si mislite koliko je bilo nepismenim Maorom jasno kaj tocno podpisujejo. Sploh ce vam povedo, da so en lep kos zemlje izmenjali za par sekir..

Prijaznost
Nasploh pa so Kiwiji izredno prijazni. Vceraj sva naprimer hodila po Kerikeriju, pogledat sva sla za info center in kako dobro kafeterijo in ko sem se nekam zagledala, me je kar od dalec ogovorila nasmejana gospa "Ce mi lahko pomaga in kaj iscem in da naju lahko ona odpelje do knjiznice kjer je najblizji info point?". Ali pa danes, ko naju je na blagajni trgovine ogovorila prodajalka in vprasala "Ce sva turista?" takoj podala "Piko", nama zazelela res super popust, zatem pa nama je ravno tako "Good holidays" zazelela gospa, ki je stala v vrsti za nama. Vsi te vprasajo po imenu in si ga zapomnijo! Si kar sokiran ko te po 20min vprasajo " Maja, kako se ti zdi?" Res da jezik brez prave vikalne oblike deluje bolj osebno, saj smo deloma tega navajeni ze iz ostalih anglesko govorecih dezel, samo tule je to res cel spas na vsakem koraku :)

Zanimivo
Super je tudi, ker imajo za vsako najmanjso stvar VELIK in jasen napis. Pa naj bo to navodilo za potegnit vodo na veceju, dat prednost na cesti ali pa napis sredi polja "At your place TRAP rats SAVE birds"! Ko sem ze pri pticih. Ob cesti so stevilni, kakih 10 cm veliki ptici, rjavega perja in belih perutnick na koncu, ki so najvecje flegme kar jih je svet kdajkoli videl. Vozis 80 km/h, vidis da je sredi ceste. Ampak ne bo poletel, ker tocno ve da bo s 5-imi koraki in pol in z desnim bokom in pri tvoji hitrosti cisto prav prisel na varni del ceste. Cakajo namrec da se kaj povozi da slastno pozobajo. Vceraj mi je gospa v Kerikeriju znala povedati, da so to indijska vrsta, da niso avtohtoni. Neverjetno. Vidis vsaj enega na kilometer. Za mene so od vceraj dalje to Indijci, "Glej ga, spet eden!" ;)

Prilagajanje in ucenje o lokalnem :)
Do sedaj sva se malo lovila glede osnovnih stvari. Zdaj veva da moras za dvig z Maestra na bankomatu med moznostmi ali je to debetna, hranilna kartica ali cek izbrati zadnje. Svasta! Denar tudi ne nosiva v kesu, ker so nama na banki prijazno povedali da za 5 dolarjev na mesec lahko brezplacno odpres in zapres racun, dobis on-line banko in se bancno kartico, s katere lahko dvigujes brez provizije. Poznava ze stacuno The Ware House, kjer imajo vse kar rabis. Tipa NZ Merkur glede ponudbe, da se razumemo :) Od oblizev, kamp opreme, do pene za britje. Lokalni Merkator, Hofer, Spar in Tus je za naju sedaj Count Down. Kartico Piko kot receno ze imava. Sva ze danes sprihranila 64centov ;). Bencin je malo cenejsi kot pri nas, kar se pa tice hrane je pa kar lepo drazje. Najcenejse sadje so banane, cca 2 eur na kg. Najdrazje pa je verjetno kar sva do sedaj vidla pivo. V trgovini stane najcenejsi 3 eur oz dobre 4 dolarje.

Pokrajina
Pa se nekaj o pokrajini. Res je, da spominja tudi na Slovenijo. Meni se je proti Rtu Te Reinga na momente zdelo da se voziva po Veliki Planini. Glede na gostoto naseljenosti si lahko predstavljate koliko je zelenih povrsin s pasniki, kjer je na stotine ovc, veliko krav in konj. Sva se pa ze sprehajala po dveh pescenih plazah, nabirala skoljke. Otokov je na miljavzente, trenutno sva pri Bay of Islands. Sprehajala sva se cez nasade kauri dreves (iz njih so Maori delali deblake-kanuje), cajevca, lovorikavca. Nekaj pokrajine ob zalivih pa je mocvirnate. Juzneje naju caka se nekaj vulkanske pokrajine. Komaj cakam tudi juzni otok, ki je se bolj redko naseljen in bolj gorat. Pa da koncno odkrijeva kako destinacijo, kjer so snemali Gospodarja prstanov.

Nocitve
Ker sem se malo prehlajena in imam nesramno drazec kaselj, zaenkrat se nisva kampirala. Z izjemo prve noci, ko sva spala v hotelu 5 min od letalisca, spiva v BBH hostlih. Super je. Kupis kartico za 45 dolarjev za to mrezo hostlov, dobis po 3 dolarje popusta na noc ( se pravi rabis prespat vsaj 15x, kar midva v slabih 6-ih tednih zagotovo bova), pa se 20 dolarjev kredita za klicanje. Imava se 432 min pogovora po prvem klicu :) Zanimivo je, da lahko s tem klices s kateregakoli stacionarnega ali mobilnega telefona, brermenis pa le kredit na svoji kartici. Odlicna pogruntavscina. Vceraj in danes spiva v bozanski kocici blizu Kerikerija. Jo je nasel Martin! :D A vas zanima? Cca 15x5m! Sanjska kopalnica, odlicno opremljena kuhinja (celo vok imajo, pa mikrovalovko), dvd predvajalnik, glasbeni stolp v dnevni, keramicne radiatorje in celo KAMIN! Pa to se ni vse. Pred vrati nama lezi lusna domaca labradorka! Pa se sredi nasada pomaranc sva. A place to be! In to za 50 eur na noc. Nepopisno lepo.. Od jutri pa bova ze na osrednjem V otoka, na polotoku Coromandel.

Voznja po levi :O!
Voznja po levi gre:) Predvsem Martinu. Sem poskusila, ni bilo videt pretezko. Lako meni, ker sem imela cesto samo zase, edini gledalci so bile ovce za ograjo. Se ti kar preklika sistem v glavi. Je pa res da vsako jutro rabiva pognat ta klik :) Ceprav vozi predvsem Martin, voziva oba. Sem samo dvakrat rabila rec da naj vozi po pravi levi ;)

PA VI? : D
Upam, da se imate tudi vi lepo, da ste doma ze vse lepo skidali in uzivate v zimski idili. Pa javite se kaj s kakim postom, ga bova vesela, da veva kaj se doma dogaja. Saj res, kako gre z "protestolucijo"? Pozdravcke vsem! Kia ora!

1 komentar:

  1. Halo, popotnika.Včeraj sem malo žurala, zato sem šele danes prebrala tele vajine novice.
    Upam, da je zdravje boljše, tudi doma kašelj počasi pojenjuje. Lepo je brati te vtise, težko pa si je predstvljati cvetoča drevesa, metuljčke ...v tem mrazu, ki kar vztraja že cel teden. O "protestoluciji" pa nič novega, vse je potihnilo, baje bo drugi teden spet..
    Uživajta in seveda pazita nase.
    LP

    OdgovoriIzbriši